Смъртта на Исам Абдала е в процес на разследванеFactcheck съобщи след

...
Смъртта на Исам Абдала е в процес на разследванеFactcheck съобщи след
Коментари Харесай

Вярно ли е? Диляна Гайтанджиева обвини Ройтерс, че прикрива убийство на оператор

Смъртта на Исам Абдала е в развой на следствие

Factcheck съобщи след инспекция, че не е правилно изказванието, че „ Ройтерс “ прикрива кой е умъртвил Исам Абдала – видеооператор от медията, който, дружно с други 6 публицисти, попадна в обсега на обстрел, до момента в който отразява бойните дейности сред израелската войска и Хизбула по южната граница на Ливан.

В своите изявления „ Ройтерс “ показват информацията, че операторът е погубен в Ливан по време на ракетен огън, приближаващ от Израел, а следствието за аргументите още продължава.

В изявление, оповестено в в YouTube канала „ Хляб или свинец “ на 20 октомври 2023 година, Диляна Гайтанджиева погрешно твърди, че „ Ройтерс “ прикрива кой е умъртвил оператора Исам Абдала в южен Ливан. 

Смъртта на Исам Абдала е в развой на следствие, а в своите изявления по тематиката, „ Ройтерс “ представят информацията, че операторът е погубен в Ливан по време на ракетен огън, приближаващ от Израел.

Първоначалният текст на „ Ройтерс “ на 13 октомври 2023 година, наличен с инструмента WayBackMachine, показва, че техен опаратор – Исам Абдала, е погубен, до момента в който работи на южната граница на Ливан. Исам е бил част от екипа на организацията в Ливан, който е осигурявал видео връзка онлайн. 

На 14 октомври 2023 година „ Ройтерс “ обновява обявата си и трансформира името ѝ на „ Журналист на „ Ройтерс “ е погубен в Ливан по време на ракетен огън, приближаващ от Израел “. В обновената обява осведомителната организация предлага повече информация за случилото се. В допълнението написа, че ракети, изстреляни от посоката на Израел, убиват Исам Абдала и раняват шест други публицисти, съгласно различен видеооператор на „ Ройтерс “, който е бил на мястото. Групата публицисти е включвала чиновници на „ Ал Джазира “ и организация „ Франс прес “, които работят покрай граничната зона и Алма ал-Шааб, където израелската войска и ливанската организация Хизбула си разменят огън в конфликти по границата межу двете страни.

На 14 октомври 2023 година „ Ройтерс “ публикуват нов текст, който е освежен на 15 октомври 2023 година В нея се показват изказвания, както от ливанската, по този начин и от израелската войска. Върховното командване на ливанската войска, представено от „ Ройтерс “, завявява: „ Израелският зложелател изстреля ракета, която удари граждански автомобил, благосъстоятелност на медийна група, което докара до мъченическата гибел на оператора Исам Абдалах “. Джилад Ердан, непрекъснатият представител на Израел в Организация на обединените нации, представен от „ Ройтерс “, разяснява гибелта на Исам Абдала: „ Винаги се опитваме да смекчим и избегнем цивилни жертви “. „ Съжаляваме и проверяваме. Засега е прекомерно рано да кажем какво тъкмо се е случило там. “, споделя още Ердан.

Гайтанджиева погрешно твърди, че „ Ал Джазира “ са единствената медия, която е споделила, че израелската войска е умъртвила оператора на „ Ройтерс “ Исам Абдала. Множество медии, отразяващи случая, декларират, че обстрелът е пристигнал от посоката на Израел, включително The Times of Israel.

Вярно е обаче изказванието на Гайтанджиева, че „ Ал Джазира “ описват, че израелската войска е стреляла по публицистите, макар че те по никакъв метод не са предизвикали армията и са били обозначени с жилетки „ Преса “. В публикацията си по тематиката, Ал Джазира цитират Al Jazeera Media Network, които декларират в изявление, че израелските сили „ за следващ път пробват да заглушат медиите, прицелвайки се в публицистите “, като този път го вършат посредством „ ракета, изстреляна по ясно маркиран екип на Ал Джазира и други кореспонденти в Южен Ливан “.

Такъв вид погрешни или подвеждащи изказвания внушават съмнение към обичайните медии и ги упрекват в неистина. Те са част от целенасочена тактика за отблъскването на хората от авторитетни източници на информация и пренасочването им към „ различни “ източници на информация, която постоянно е дезинформация, показва Фактчек.

Диляна Гайтанджиева е притежател на домейна на уеб страницата „ Обективно “ по данни на register.bg и е създател на „ следствие “ за съществуването на американски „ биолаборатории “ в Грузия, Украйна и други страни. Макар да се популяризират от 2018 година, изказванията за тези биологични лаборатории остават недоказани. Интервюиращият я Тодор Беленски беше предлагането на „ Възраждане “ за член на Съвета за електронни медии през 2022 година, само че не беше определен.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР